Internetski bonton

Internetski bonton, ili pravila lijepog ponašanja na internetu, skup je korisnih pravila koja se tiču korištenja zajedničkih digitalnih projekata, foruma, chata te sadržaja korisnika. Na stranici Barille također možete naći internetski bonton, te vas molimo da ga poštujete na dobrobit svih sudionika. Sustavno kršenje jednog ili više prijedloga rezultirat će određenim ograničenjima ili, u najtežim slučajevima, brisanjem registriranog korisnika.

Za sve dodatne informacije molimo vas da nam pišete ovdje.

 

1. Za bolje razumijevanje sadržaja operacija korisno je pročitati već objavljene komentare: na taj način možete dobiti bolji uvid u temu i način na koji se njoj pristupa.

2. Prije postavljanja pitanja provjerite postoji li već odgovor na isto u FAQ-u.

3. Ako šaljete komentar, on bi trebao biti sažet te jasno i izravno odražavati vaše mišljenje. Ne ponavljajte se, ne dužite i ne pišite prečesto. Ponavljanje istih pojmova ili slanje pregršta poruka rasprostranjena je praksa. Prije nego što "preplavite" prostor za raspravu zapitajte se: "Zanima li zaista ostale ono što govorim"?

4. Ne koristite sva velika slova u naslovu ili tijelu poruka jer je njihovo korištenje na Internetu jednako "vikanju" i vrlo je neprimjereno.

5. Ne udaljavajte se od teme; iako se to ponekad može prihvatiti ili dopustiti ako dodate oznaku [OT] (tj. Off Topic što znači "izvan teme") u predmet vlastite poruke, ipak se ne bi trebalo shvaćati kao pravilo.

6. Ako odgovarate na neki komentar, istaknite prema potrebi relevantne odlomke izvornog komentara kako bi olakšali razumijevanje onima koji ga nisu pročitali, no nije potrebno iznositi cijeli originalni komentar.

7. Može se dogoditi da pročitate nešto što vam smeta: no dobro promislite prije nego što reagirate. Jesmo li sigurni da je riječ o napadu? Je li zaista riječ o pokušaju prepirke ili ipak o šali? Je li namjerno ili je jednostavno riječ o pogrešci? Jesmo li dobro shvatili navike, korištenje i jezik "prostora" za razgovor? Bi li bilo bolje odgovoriti odmah ili malo pričekati da vidimo hoće li itko drugi odgovoriti? Bi li najbolji odgovor bila šutnja ili pak privatna poruka? Mnogi razgovori razbuktaju se zbog nesporazuma; a kada se "vatra" razgovora jednom rasplamsa, teško ju je ugasiti. Bolje je stoga najprije razmisliti.

8. Treba izbjegavati razgovore, tj. osobna neslaganja koja se na Internetu mogu pretvoriti u nekontrolirane "plamenove". Nikad ne treba iznositi privatne razgovore u javnost, pogotovo ako je riječ o raspravama. Ne objavljujte poruke bez korisnog sadržaja svakomu tko čita ili poruke u kojima stajete na stranu jedne ili druge strane koje raspravljaju.

9. Nikada ne objavljujte, bez izričitog dopuštenja autora, sadržaj poruka elektroničke ili privatne pošte.

10. Ne budite nesnošljivi prema sintaktičkim ili gramatičkim pogreškama. Ipak, onaj tko piše treba poboljšati svoj jezik kako bi poruka bila razumljiva svima.

11. Svaka poruka koja sadrži uvrede, neprimjerene ili diskriminirajuće riječi povezane s idejama, spolom, rasom ili religijom drugih korisnika bit će odmah uklonjena, a autoru će biti zabranjen pristup.